MUZIKA KAIP TEATRAS

Atvira pamoka apie kompozitorių Faustą Latėną

Zarasų Fausto Latėno meno mokykloje vyko atvira muzikos istorijos pamoka, skirta mūsų kraštiečiui – kompozitoriui Faustui Latėnui, kuris ne tik buvęs mūsų mokyklos mokinys, bet ir Zarasų garbės pilietis. Šį kartą vartėme knygos „Muzika kaip teatras kompozitorius Faustas Latėnas“ puslapius (autorės Daiva Šabasevičienė ir Rasa Vasinauskaitė).

Pamoką pradėjęs jungtinis mokyklos choras atliko kompozitoriaus kūrinį „Lopšinė“ ir 2016 metais Moksleivių dainų šventėje skambėjusią dainą „Rojaus obuoliukai“.

Fausto Latėno gyvenimą, veiklą pristatė Andrius Kalėda, Paulina Maldauskaitė pasakojo apie kompozitoriaus kūrybą ir jos įvertinimą. Su garsaus saksofonininko Petro Vyšniausko prisiminimais apie Fausto Latėno kūrybą supažindino Brigita Beniulytė ir Ovidijus Ponyčius. Evita Jurevičiūtė skaitė brolio aktoriaus ir režisieriaus Algirdo Latėno mintis apie vaikystę, muzikos mokymąsi, bendravimą: „Vaikystėje beveik visad buvom kartu. Atsigulę miegoti šnabždėdavomės, visko prifantazuodavom. Gerai sutarėm. Vaikystėj net baisu buvo įsivaizduoti, kaip gyvenčiau be brolio. Tais laikais šnekėdavomės daugiau, o dabar susitinkam, patylim, paspaudžiam ranką ir išsiskiriam. Ir to užtenka…“ Šviesūs aktorės Elžbietos Latėnaitės prisiminimai: „Tas kraštas ypatingas vien tuo, kad daugiau tokio niekur visoje Visatoje nėra, nebuvo ir nebus. Prisiminimai visi susiję su gamta, ežerais, rytų aukštaičių tarme, bažnyčia ir rožiniu, seneliukų beribiu gerumu, brangia krikšto tėvų šeima, ramybe ir begaline laisve. Vėliau- popkoncertų aidais Zaraso salos estradoje…“

Dokumentiniame filme „Gyvenimo metodas. Faustas Latėnas“ (scenarijaus autorė ir režisierė Eglė Monika Juozapavičiūtė) išgirdome, kaip kompozitorius pats dalijasi mintimis apie gyvenimą, kūrybą. Paskui klausėmės „Rondo. Sonata“ (altiniam saksofonui ir fortepijonui), „Pasodoblio“, „Bolero“ (deja, šio autoriui baigti nebepavyko, bet kūrinio aranžuotę ir mintį įgyvendino ilgametis kompozitoriaus bendražygis, Lietuvos kamerinio orkestro altininkas Tomas Petrikas). Stebėjome kino filmo „Džiazas“ ištrauką, klausėmės dainos „Toli, toli“. Pamokos pabaigoje nuskambėjo Povilo Meškėlos atliekama daina „Dar ne vakaras“ (iš kino filmo „Vaikai iš Amerikos viešbučio“).

Pamoka – tai tik maža dalelytė iškilios kultūros asmenybės, Nacionalinės premijos laureato, teatro ir kino kompozitoriaus, akademinės muzikos kūrėjo Fausto Latėno gyvenimo. Miela, kad buvusio mokyklos mokinio vardas skamba ne tik mūsų pamokose, bet ir respublikoje.

Jūratė Stacevičiūtė, Zarasų Fausto Latėno meno mokyklos mokytoja

Vilniaus Mažojo Teatro nuotraukos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *